Podcastanbefaling: 10 podcasts du skal slå ørene ud for

Jeg er en seriøs podcastnørd. Jeg lytter til dem på farten, mens jeg vasker op, når jeg gør rent, når jeg er i bad og når jeg laver mad. Og nogle gange, hvis de er rigtig spændende, så lytter jeg også til dem uden at lave andet end at spidse ørerne. Her er 10 af mine favoritter til dig og din juleferie, din julegaveindpakning eller din julemadslavning.

1. Serial

Der er lavet tre sæsoner af podcasten Serial, og de er alle tre gode. Den første er dog helt klart den allerbedste. Alle tre sæsoner falder ind under kategorien True Crime, og har en journalist, der undersøger en sag og i alle tre tilfælde er med til at finde nye beviser eller teorier. Start med sæson et, og gør mig så den tjeneste at lytte til de andre bagefter. Selvom de i min mening ikke kommer op på niveau med historien om gymnaiseeleven Adnan Sayed, der i 1999 blev dømt for mordet på sin eks-kæreste, så er de stadigvæk nogle af de fineste podcasts, jeg har hørt.

2. Kvinden med den tunge kuffert

Third Ear står bag denne intet mindre end fantastiske podcast om en norsk kvinde, der gennem flere år har snydt sig til småbeløb og gratis ophold i kirker og klostre over hele Danmark. Den er fænomenalt lavet og sindssygt spændende, så spændende at jeg rent faktisk blev nødt til at sætte mig ned og lytte efter.

3. Dirty John

Hvis man er til historier om mænd, der giver sig ud for at være noget andet end de er, så de på den måde kan indgå i manipulerende parforhold, så skal man lytte til podcasten Dirty John. Den fortæller nemlig historien om en kvinde og hendes døtre, der blev forført, snydt og endda stukket ned af en mand, der gik under navnet Dirty John.

4. Selvmordstanker

Jeg har skrevet lidt om den før, og podcasten Selvmordstanker er stadig noget af det fineste, jeg har hørt. Vi følger journalisten Mikkel Frey Damgaard, der i serien afsnit for afsnit undersøger om det er muligt at arve sin fars selvmord. Temaer som sorg, skyld, skam, frygt og ikke mindst tilgivelse gør denne podcast til noget alle, og ikke kun mennesker, der har mistet folk til selvmord, bør lytte til.

5. This American Life

Hver uge sender This American Life, som også står bag serien Serial, et program ud, der kan handle om alt mellem himmel og jord. Nogle gange handler det om folks uønskede talenter andre gange om børns logiske sans. Det er politisk, socialrealistisk, sjovt, relevant og utrolig inspirerende at lytte sig igennem alle tre akter af programmet, hvor ugens tema får lov at udspille sig på forskellige planer og i forskellige historier.

6. Farfars to liv

Den første podcast jeg nogensinde hørte var Farfars to liv, hvilket jeg tror var godt. For den er nemlig virkelig god, virkelig spændende og et resultat af et virkelig godt håndværk. Jeg vil ikke afsløre, hvad den handler om, men siger blot at der også her er en mand, der lyver med og, at den trods det formår at få flere aspekter ind om det at leve flere liv og hvorfor nogen gør det.

7. Ringbindsattentatet

I denne podcast er der også en journalist, der undersøger en gammel sag og som finder ud af noget nyt. Sagen er denne gang en vild en fra 80’erne, hvor en mandbliver skudt af et ringbind. Det lyder vildt, ikk? Godt. Så gå ind og lyt til den og glæd dig samtidig over alle de mange 80’er referencer.

8. Strangers

Lea Tau er dansker, men taler med så perfekt amerikansk accent, at jeg først opdagede det, da hun fortalte historien om, hvordan det var at blive amerikansk statsborger. Strangers er ligesom This American Life, en podcast, der hver uge udkommer med et nyt tema eller historie, og formålet er her, at vi allesammen skal lære hinanden bedre at kende, så vi på den måde forstår hinanden bedre. Det forsøger den blandt andet fx ved at tale med modstandere af rettigheder for homoseksuelle, men også blot ved at fortælle fine historier om mennesker, vi ellers aldrig ville have hørt om.

9. Dobbletmordet

Et grusomt mord begået af en ukendt gerningsmand er stadig omgærdet af mystik og  teorier om nascisme. DR prøver at komme til bunds i sagen, skyder vilde og knap så vilde teorier af og inddrager lytterne i, hvad de tror, der skete med ægteparret, der i 1948 blev brutalt myrdet i deres lejlighed på Peter Bangsvej. Man bliver grebet fra første lyt og de mange teorier og scenarier bliver i Dobbeltmordet beskrevet ned til mindste detalje, så man som lytter kan se scenerne udspille sig som en film,

10. Missing Richard Simmons

Richard Simmons var i flere årtier en elskværdig fitness- og slankeguru, der havde tusindvis af følgere rundt omkring i USA. Han var altid venlig, smilende og sagde aldrig nej til en snak med sine fans. Men så en dag forsvandt han fra sin forretning, fra sine venner og fra spotlyset. En af hans bekendte, journalisten bag podcasten, forsøger i Missing Richard Simmons at finde ud af, hvad der skete med Richard, hvorfor han forsvandt og lod alt bag sig og hvorfor han ikke vil tale med ham eller nogen andre længere.


Følg med i trivialiteter og store tanker på instagram og facebook 

2 comments

  1. Eva · december 19, 2017

    Åh ja, med Strangers kommer Thea rundt om mange menneskers skæbner, og der er virkelig nogle afsnit, der gør stort indtryk – på godt og ondt!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s